Mini DV MD80 mini camera review – De toekomst van video of weggegooid geld

mini dv md80 micro video cameraBekijk in het EngelsOm de zoveel tijd vind je jezelf in een situatie die je graag vastgelegd had op camera, maar die camera is nooit in de buurt. Dit omdat een camera simpelweg te duur is, of omdat je je dure camera niet mee durft te nemen naar de wat wildere bestemmingen. Om mezelf als voorbeeld te gebruiken: ik probeer eens per jaar te gaan snowboarden en ieder jaar opnieuw had ik er achteraf spijt van dat ik geen camera mee had genomen. Aan de andere kant ben ik bang dat de camera er de brui aan geeft als deze een keer in de sneeuw valt, dus dan ben ik ook wel weer blij dat ik hem thuis had gelaten. Voor dat doel ben ik op zoek gegaan naar een kleine, betaalbare camera die als het echt moet toch wel kapot mag gaan. Ik vond al snel een Mini DV MD80.

De mini DV MD80


Op het eerste gezicht leek het of er meerdere uitvoeringen van de Mini DV MD80 waren. De meeste zagen er prima uit, maar toch vond ik het vreemd omdat er soms andere merken tussen zaten die vrijwel exact dezelfde camera uitbrachten. Al snel vond ik een reactie die mij zei dat er op Ebay een boel van dit soort camera’s aangeboden worden voor nog minder geld! Na een simpele zoekopdracht kwam ik pagina na pagina tegen vol met Chinese namaak mini DV MD80’s voor nog geen 20 euro. Ik besloot voor het goedkoopste te gaan; ik blijf toch een Nederlander. Voor net geen twintig euro had ik de camera besteld en daar zat ook de vervoerskosten bij inbegrepen, helemaal vanuit China. Het duurde ongeveer twee weken voor ik het pakketje in mijn bezit had. Er kwamen gelukkig geen onverwachtse extra kosten bij kijken en het was hoogste tijd om het pakketje open te gaan maken!

De mini DV YS80?

Zodra ik het pakketje opende zag ik al snel een doosje waarbij de Mini DV MD80 op de voorkant pronkte. Na een wat nadere inspectie bleek dit alleen niet de bestelde Mini DV MD80 te zijn, maar een Mini DV YS80 waar ik nog nooit van had gehoord. Ach, de camera zag er exact hetzelfde uit en ook de specificaties waren gelijk. De doos had echter zelf ook zijn eigen kwalen. Aan beide kanten zaten deuken zo groot als mijn vuist. Dit beloofde interessant te worden.
Ik pakte het doosje verder uit en al snel keek een piepklein cameraatje mij aan.  Verder zaten er nog wat hulpstukken bij om de camera te bevestigen aan verschillende objecten. Er zat echter geen MicroSD kaart bij, en omdat de camera niet is voorzien van eigen geheugen kun je er helemaal niets mee voor je een MicroSD kaartje erin stopt. Ik was wat huiverig om het kaartje van mijn telefoon erin te stoppen en besloot te wachten tot ik een nieuwe had gekocht. Al snel had ik een nieuwe microSD kaart en was de camera klaar om te filmen. Dit kostte me echter wel weer wat en de camera leek al niet meer zo goedkoop als ik had gedacht. Het geheel was gelukkig nog steeds niet duur en als het kapot zou gaan op de pistes zou ik er nog steeds geen traan om laten.

Toebehoren

Voordat we met het filmen aan de slag gaan is het eerst eens tijd om te kijken wat er zoal in de doos zit. Het eerste wat ik uit de mini dv ys80 doos weet te toveren is een soort wasknijper die ervoor zou zorgen dat je de camera ergens aan kan clippen. Dit leek vrij solide en leek niet snel te breken op het eerste gezicht. Verder zat er nog een koordje bij om de camera aan je pols te hangen en nog een stuk plastic waar je een band door zou kunnen voeren om de camera bijvoorbeeld aan je helm te hangen. Het leuke was echter dat er geen band zelf bij zat en dus was dit stuk behoorlijk nutteloos. Uiteindelijk was het enige nuttige bevestigingsmiddel de wasknijper, maar tijdens het snowboarden was het enige wat ik kon bedenken om de camera aan te bevestigen mijn sjaal, en dat leek me verre van handig. De camera zou dan constant voor mijn neus en mond hangen, en dat is niet de meest ideale plek voor een camera in de vrieskou. Verder zat er ook nog een silicone hoesje bij de namaak mini dv MD80 camera om deze extra te beschermen. Het idee leek prima, maar zodra het hoesje over de camera getrokken werd bleek dat deze daarna op geen enkel hulpstuk meer paste. Ook hier een interessant stukje design. Verder kreeg ik nog een handleiding die gedeeltelijk Engels en gedeeltelijk Chinees was. Dat laatste is een gok, want ik spreek de taal niet, maar het leken me Chinese tekens. De Engelse tekst beschreef de verschillende functies van de camera. De Chinese deed waarschijnlijk hetzelfde, maar hier stonden ook nog plaatjes van alle toebehoren die bij de camera geleverd werden met een lap tekst, waarschijnlijk uitleg. Hier stonden zelfs plaatjes van toebehoren tussen die helemaal niet in de doos zaten.

De tests

YS80 MD80Tijd voor wat tests. Voor de eerste paar tests hield ik de camera gewoonweg in mijn hand, want buiten de wasknijper om had ik totaal geen mogelijkheden om de camera ergens aan te bevestigen. Het was avond en in mijn huis was het redelijk schemerig, met hier en daar wat normale avond verlichting. De resultaten van die video’s vielen behoorlijk tegen. De framerate was redelijk, maar ik had er meer van verwacht en verder waren de beelden erg korrelig. Ik nam aan dat dit vooral te maken had met het tekort aan goed daglicht en besloot nog geen conclusies te trekken.

Vrij snel daarna ging ik al op vakantie naar de Franse Alpen, en dus was de volgende test al in de sneeuw op de berg. De camera was bevestigd aan mijn sjaal met de clip, zonder bescherming van de silicone hoes en hing wat op en neer te bungelen net voor mijn neus. Ik kan je verzekeren dat dit verre van ideaal was. Ik zette na wat geklooi de camera aan en drukte op de record-knop, maar in het nogal felle licht van de zon en de reflectie van sneeuw was het haast onmogelijk om te zien of de camera überhaupt aanstond. Het kleine lampje wat blauw is of rood knippert is buiten haast niet te zien, en ik moest het geheel afdekken met mijn handschoenen om te zien of de camera iets aan het doen was. De kleine knopjes waren absoluut niet te bedienen met handschoenen dus die moest ik toch al uittrekken. Na een kleine worsteling was de camera ‘waarschijnlijk’ aan het opnemen en hing weer net iets te vrolijk op en neer te hupsen aan mijn sjaal. Alles was er klaar voor en ik heb de camera een paar afdalingen achter elkaar aan laten staan. I vroeg me af hoe de filmpjes er uiteindelijk uit zouden zien, maar dit kon ik pas aan het eind van de dag op mijn telefoon kijken. Helaas speelde mijn telefoon geen .AVI af van zichzelf, en moest ik dus eerst naar een internetcafé om een app daarvoor te downloaden. Na een tijdje werkte ook dit maar zag ik tot mijn schrik dat het enige dat de camera had opgenomen mijn voeten en wat sneeuw was. De sjaal-constructie bleek dus toch niet te werken. Als de camera aan mijn helm bevestigd was had ik waarschijnlijk geweldige filmpjes geschoten, maar helaas. Ik moet wel eerlijk zeggen, mijn voeten en de sneeuw zagen er behoorlijk scherp uit! Helaas kreeg ik de volgende dag een zweepslag en heb verder niet meer kunnen snowboarden. Ik heb daarom nu helemaal geen bruikbaar materiaal van op de berg. Ik heb in het appartement nog wel wat video geschoten.

De video’s die ik in het appartement waren geschoten leken al wat beter dan hetgeen ik thuis had gemaakt. De filmpjes worden geschoten in een resolutie van 720×480 op een redelijk stabiele 30 frames per seconde. De bitrate is echter behoorlijk laag en het beeld blijft dus wat korrelig. Dit had ik echter wel verwacht van een camera die 20 euro kost. Het komt erop neer dat de camera vergeleken kan worden met een wat oudere telefoon die video opneemt. Het beeld leek ook een beetje ingezoomd, maar ik weet niet of dit komt omdat ik mijn arm licht gestrekt had. Verder leek het ook wel of alles net een beetje scheef opgenomen was, net een beetje teveel naar links. Het is dat, of ik ben gewoonweg slechter in filmen dan ik dacht. Toch verdenk ik de eerste optie omdat het lensje ook al scheef in de behuizing lijkt te zijn geplaatst. De audio lijkt wel redelijk in orde te zijn, maar daar koop je dan weer niet een camera als deze voor. Ik kan slechts concluderen dat de video ‘redelijk’ is. Niet heel slecht, maar zeker niet geweldig. Het is moeilijk richten en je zal waarschijnlijk vaak net ergens naast mikken. Wederom denk ik dat als de camera op een helm gemonteerd zou zitten dat de problemen allemaal wel mee zouden vallen.

Ik heb nog een klein filmpje gemaakt in de tuin en geupload, maar ik heb het idee dat dit filmpje nog net iets slechter is als ik me van de andere kan herinneren. Het kan ook door de gebruikte MicroSD kaart komen, die waarschijnlijk ook effect hebben op de geschoten video kwaliteit.

Conclusie

Uiteindelijk zou ik deze camera niet meteen iemand aanraden. Misschien is de officiële beter, maar ook dat betwijfel ik gezien de kosten en het formaat. Als je gewoon wat grappige filmpjes van je extreme sport momenten wil schieten zoals ik dan is deze camera prima, maar je moet er niet vanuit gaan dat de filmpjes ook echt mooi worden. Ik zou je dan ook aanraden een rol ductape aan te schaffen.

PS: De wasknijper, het enige nuttige toebehoren dat ik had meegekregen, begint ook al tekenen van gebruik te vertonen. Het draaimechanisme op de clip begint losser te worden, en dit betekend dus dat je namaak mini DV MD80 camera alle kanten in kan draaien. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Ach, niets meer aan te doen…

Mocht je zelf de Mini DV MD80 camera willen uittesten, kijk dan hiernaast —>

Tags: , , , , , , , ,

Subscribe to RSS via Email:

Subscribe with Technopsis NL and get updates frequently in your inbox

0 comments